Kreipimasis į LR Vyriausybę dėl situacijos Morijos prieglobsčio prašytojų stovykloje

separator

Šiandien 15 nevyriausybinių organizacijų, aktyviai veikiančių migracijos ir žmogaus teisių srityje Lietuvoje, taip pat Jungtinių Tautų vaikų fondo (UNICEF) Nacionalinis komitetas ir LCC tarptautinis universitetas kreipėsi į Lietuvos Respublikos Vyriausybę bei atsakingas ministerijas, ragindamos imtis veiksmų ir solidarizuotis su kitomis ES valstybėmis narėmis sprendžiant krizę, kilusią po gaisro Morijos prieglobsčio prašytojų stovykloje Lesbo saloje, Graikijoje.

 

Kreipimasis nelikti abejingais 

 

Nevyriausybinės organizacijos laikosi pozicijos, kad Europos Sąjunga ir jos narės, tarp jų  ir Lietuva, turi imtis proaktyvių veiksmų sprendžiant susiklosčiusią situaciją. 

 

„Graikijos Raudonasis Kryžius šiuo metu aktyviai teikia humanitarinę ir psichosocialinę pagalbą Lesbo saloje ir nuolat mus informuoja apie susidariusią situaciją. Todėl matome, kad solidarumas su Graikija dabar yra reikalingas labiau nei bet kada. Evakuacija ir perkėlimas į kitas ES valstybes jau nebėra pasirinkimas, o humanitarinė būtinybė. Pabėgėliai, jų vaikai nedelsiant turi būti perkelti į saugią jiems aplinką,” – sako Lietuvos Raudonojo Kryžiaus Pabėgėlių ir migrantų programos vadovė Eglė Samuchovaitė.

 

Rugsėjo 12 d. LR Vyriausybė išplatino pranešimą, kad Lietuva nesutiko prisidėti prie kitų Europos Sąjungos šalių ir priimti nepilnamečių migrantų iš sudegusios stovyklos, nes šiuo metu visas šalies dėmesys yra sutelktas į pagalbą Baltarusijos piliečiams. 

 

Kreipimąsi pasirašančios o-jos pritaria LR Vyriausybės pozicijai maksimaliai padėti dėl humanitarinių priežasčių į Lietuvą atvykstantiems Baltarusijos piliečiams, tačiau nesutinka, kad tai yra  priežastis dėl kurios valstybė negali perkelti prieglobsčio prašytojų iš Morijos stovyklos.  Visi persekiojami, dėl pavojaus  sveikatai ar gyvybei bėgantys asmenys turi lygias teises į prieglobstį ir saugią aplinką, todėl manome, kad reiškiamas solidarumas ir teikiama pagalba neturėtų būti selektyvūs. 

 

Migracijos departamento prie LR VRM duomenimis, 2020 m. Lietuvoje prieglobsčio prašė 163 asmenys. Kol kas šis skaičius yra beveik keturis kartus mažesnis už prieglobsčio prašymų skaičių 2019 m., kuomet dėl prieglobsčio Lietuvoje kreipėsi 646 asmenys. Be to, Užsieniečių registracijos centre, Pabradėje, šiuo metu yra 68 laisvos apgyvendinimo vietos prieglobsčio prašytojams, dar 13 žmonių iki šių metų pabaigos galėtų būti apgyvendinti nevyriausybinių organizacijų nuomojamuose būstuose. Ruklos pabėgėlių priėmimo centras (RPPC) pateikė informaciją, kad RPPC iš viso gali priimti 16 nelydimų nepilnamečių ir 120-140 prieglobstį gavusių užsieniečių ar prieglobsčio prašytojų. Šiuo metu RPPC yra apgyvendinti 27 prieglobsčio prašytojai, 10 prieglobsčio gavėjų ir 11 asmenų perkeltų iš Venesuelos. Tai  rodo, kad šiuo metu tiek Užsieniečių registracijos centre Pabradėje, tiek Ruklos Pabėgėlių priėmimo centre galimybės priimti perkeltus asmenis yra. 

 

Po gaisro be pastogės liko apie 13 000 prieglobsčio prašytojų

 

Š.m. rugsėjo 9 d. Morijos prieglobsčio prašytojų stovykloje Lesbo saloje, Graikijoje, įsiplieskęs gaisras be pastogės paliko apie 13 000 asmenų, tarp kurių daugiau nei  4 000 yra vaikai. Daugelis jų šiuo metu yra priversti nakvoti lauke, neturėdami palapinių, patalynės, būtiniausių asmeninių daiktų ir pakankamai maisto produktų.

 

Netinkamos gyvenimo sąlygos Morijos stovykloje buvo ES institucijoms žinoma, tačiau įsisenėjusi ir vangiai sprendžiama problema. Pritaikyta 3 000 gyventojų, Morijos stovykla tapo laikinais namais daugiau nei 13 000 prieglobsčio prašytojų, viršijant leistiną skaičių daugiau nei 4 kartus. Per tankus žmonių apgyvendinimas, nesaugios ir tiesioginį pavojų sveikatai keliančios gyvenimo sąlygos bei ribota prieiga prie sveikatos priežiūros paslaugų jau ilgą laiką buvo vietinių bendruomenių ir nevyriausybinių organizacijų keliamos problemos, ypač išryškėjusios pasaulinės pandemijos akivaizdoje. 

 

„Kreipimusi į LR Vyriausybę ir atsakingas ministerijas taip pat siekiame, kad Morijos stovyklos scenarijus nesikartotų ateityje. Svarbu, kad prieglobsčio prašytojų apgyvendinimo vietose būtų užtikrintos tinkamos ir orios gyvenimo sąlygos, o valstybė laikytųsi humaniškos, žmogaus teises gerbiančios pozicijos migracijos bei prieglobsčio politikoje ir jos įgyvendinime,” – teigia Diversity Development Group tyrėja Giedrė Blažytė. 

 

Su kreipimosi tekstu ir jį pasirašiusių organizacijų sąrašu galite susipažinti čia.

 

Kontaktai informacijai:

Giedrė Blažytė, Diversity Development Group

giedre@diversitygroup.lt

8 618 51228